Oslj

Řád sv. Lazara patronem Camina na kolečkách

Placeholder

Tisková zpráva, Dvůr Králové nad Labem, 22. února 2017

Jan Dušek, 36letý pacient s progresivní formou roztroušené sklerózy, na invalidním vozíku na Svatojakubské pouti z Logroňa do Santiaga de Compostela.

S pomocí přátel se Honza rozhodl doputovat do Santiaga de Compostela – významného evropského poutního místa v severozápadním Španělsku. Na svém elektrickém vozíku vyrazí 10. května 2017 na měsíční pouť společně se svým synem, devítiletým Jendou a se známým českým poutníkem Petrem Hirschem. Plánovaný návrat je 13. června 2017.

Cílem je dojít do Santiaga s prosbou o zpomalení průběhu nemoci. Zároveň chtějí ukázat, že na kolečkách život nekončí a byť v těžké životní situaci je možné si plnit své sny a cíle a být inspirací pro další nemocné. V neposlední řadě je to způsob, kterým se může nemocný táta zapsat do paměti svého malého syna jako životní vzor.

Jako počátek své cesty vybrala výprava španělské město Logroňo, kterým prochází svatojakubská cesta a které je od Santiaga vzdálené přes 600 km.

Putování se uskuteční pod patronací Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského. V jednání je osobní požehnání poutníků před cestou od Dominika kardinála Duky, který je generálním kaplanem řádu. Díky mezinárodnímu působení řádu, budou mít poutníci zajištěnou podporu i při putování samotným Španělskem.

Realizační tým (Tomáš Lénárd – kameraman, Eva Toulová – režisérka, Jan Hanzal – doprovodné auto a další) bude průběh celé poutě dokumentovat a po návratu vznikne celovečerní film (dokument) s pracovním názvem „CAMINO na KOLEČKÁCH“.

 

„Naší snahou je zprostředkovat co nejširší veřejnosti slasti a strasti takového putování a v neposlední řadě informovat a rozšiřovat povědomí o roztroušené skleróze, kterou má v ČR diagnostikováno více než 20 000 pacientů,“ říká Jan Dušek.  „Pouť věnujeme i klientům z Domova sv. Josefa, který se nachází v Žirči nedaleko Dvora Králové a je jediným lůžkovým zařízením v ČR pro nemocné roztroušenou sklerózou,“ dodává Petr Hirsch, který se ujal organizační stránky celého projektu.

Plánovaná cesta získala záštitu váženého pana Pavla Bělobrádka, místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovaci.

Web stránky cesty: www.caminonakoleckach.cz

Aktuálně běží sbírková kampaň na Hithitu, kdy od 9. února projekt získal už přes 150 přispěvovatelů a dosáhl 69% z cílové částky. Ta bude použita na pokrytí nákladů spojených s poutí a na vznik dokumentu. WWW stránky kampaně: http://zkraceno.cz/odz1w

KONTAKTY:

Jan Dušek – dushek@seznam.cz,
tel. 723 126 242

Petr Hirsch – upoutnika@gmail.com,
tel. 601 206 849

 

 

PŘÍLOHY: