Oslj

Camino na kolečkách dosáhlo cíle

Placeholder

„Camino na kolečkách“, unikátní počin šestatřicetiletého Jana Duška trpícího roztroušenou sklerózou a odkázaného na invalidní vozík, který se rozhodl spolu se svým devítiletým synem Jendou, zkušeným poutníkem Petrem Hirschem a dalšími společníky absolvovat slavnou pouť z Logroňa do Santiaga de Compostela, je úspěšně završeno.

Po 29 dnech putování dorazili stateční poutníci do Santiaga. Mají za sebou více než 630 kilometrů cesty složitým terénem, zažili nejrůznější rozmary počasí od lijáků po tropická vedra, vyzkoušeli si vlečení vozíku na laně i jeho přenášení přes skalnaté úseky. Prožili velmi náročné, ale krásné camino, sblížili se, poznali spoustu zajímavých lidí a 7. června odpoledne stanuli na  hoře Monte do Gozo nad Santiagem, s městem pod sebou jako na dlani. Ve čtvrtek  8. června dopoledne se Honza Dušek v čele patnáctičlenné skupiny vydal na nejdůležitější úsek cesty – z poutnické noclehárny na Monte do Gozo do katedrály sv. Jakuba v centru Santiaga. Po měsíční námaze se účastníci putování dočkali odměny – stanuli v cíli camina, před sochou sv. Jakuba Staršího, patrona všech poutníků. Honzovi Duškovi se splnil jeho velký sen, doputoval do Santiaga, poděkoval za cestu, spolu s ostatními se zúčastnil poutní mše svaté a pomodlil se za příznivější průběh své nemoci.  Pokud budou mít poutníci dostatek sil, možná si jako bonus dopřejí ještě třídenní šedesátikilometrové putování do Finistery na břehu Atlantiku, na místo, které bylo ve středověku považováno za kraj světa.

Režisérka Eva Toulová a kameramani Tomáš Lénárd a Vít Kohout, kteří celou dobu šli s Honzou Duškem, natočili cestou velké množství materiálu, ze kterého vznikne dokumentární film Camino na kolečkách, který ještě letos uvede do kin společnost Pannonia Entertainment.

České velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského, které je patronem této pouti, srdečně blahopřeje všem účastníkům Camina na kolečkách k jejich vytrvalosti a zdárnému dokončení mise. Své blahopřání Honzovi Duškovi a jeho přátelům zasílají také český velkopřevor Jan hrabě Dobrzenský z Dobrzenic a kardinál Dominik Duka, který poutníkům před cestou požehnal.

Blahopřejeme, přejeme krásné zážitky v Santiagu a šťastnou cestu domů!

FOTO: Camino na kolečkách