Oslj

Noc v kostele sv. Kajetána

Placeholder

V pátek 24. 5. 2019 proběhla ve stovkách českých a moravských chrámů tradiční Noc kostelů. Letos se k tomuto bohulibému projektu připojil také kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána na Malé Straně, který spravuje České velkopřevorství Řádu sv. Lazara Jeruzalémského.

Sotva se brány chrámu před půl osmou otevřely, byl kostel okamžitě plný zájemců o prohlídku a informace. K dispozici byly letáčky s informacemi o kostele, o Vojenském a špitálním řádu sv. Lazara Jeruzalémského, materiál o přípravě obnovy mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, obrázek Panny Marie matky ustavičné pomoci a letáčky o dárcovských SMS ve prospěch Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech a Centra pro léčbu sarkomů Fakultní nemocnice v Motole.

Velkou pozornost vzbudila přednáška prof. Jana Royta, KLJ, o historii, architektuře a umělecké výzdobě kostela, ale také o řádu teatinů, kteří kostel vybudovali. Řád sv. Lazara, jeho dějiny a poslání, představil Petr J. Řehoř, GCLJ. Přednášky se opakovaly ještě o hodinu později pro další příchozí.

Návštěvníci ocenili také virtuózní varhanní improvizaci  Jiřiny Dvořákové Marešové.  Několik desítek lidí využilo příležitost prohlédnout si unikátní Santiniho vřetenové schodiště v běžně nepřístupné části kostela. Celkově se v kostele sv. Kajetána vystřídalo několik set návštěvníků, mnozí z nich děkovali za možnost tento krásný chrám navštívit.

FOTO: Martina Řehořová, Člověk a víra a Samuel Truschka