Oslj

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech

Placeholder

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech je největším a nejstarším zařízením svého druhu v České republice. Nachází se 17 km od Tábora v krásné krajině u Lužnice. Kapacita je 150 lůžek, v současné době je zde přibližně 120 klientů.

Nemocnice nabízí strukturovanou a komplexní péči jak pro akutní stavy, tak i pro stavy vyžadující dlouhodobější hospitalizaci. Hospitalizace je hrazena ze zdravotního pojištění. Nemocnice je příspěvkovou organizací a jejím zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví.

Řád sv. Lazara působí v Dětské psychiatrické nemocnici od r. 2005 a zaměřuje se zejména na zkvalitnění života klientů a podporu smysluplného trávení jejich volného času. Řád pořádá v nemocnici výchovné koncerty a od března 2015 pravidelná Čtení v Opařanech, na kterých známé osobnosti čtou dětem z knížek. V roce 2006 Řád výrazně přispěl nemocnici na pořízení dvou mikrobusů – v roce 2006 a  v roce 2018 (více informací zde), jsou využívány mj. při organizaci výletů a exkurzí.

Jaký je však skutečný život v Dětské psychiatrické nemocnici? Jaký problém přivede dítě do takového zařízení a co ho zde očekává? Dětský svět v psychiatrické nemocnici se pokusila zmapovat Česká televize v pořadu Klíč: KLÍČ – DĚTSKÁ PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE V OPAŘANECH