Oslj

Zdravotník zotavovacích akcí

Placeholder

Na jaře a na podzim letošního roku uskutečnila Brněnská komenda dva rekvalifikační kurzy „Zdravotník zotavovacích akcí“. Komenda tímto krokem navazuje na své historické kořeny a obnovuje pořádání vzdělávacích kurzů se zdravotnickou tématikou pro širokou veřejnost. Držitelem akreditace tohoto rekvalifikačního kurzu je Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, p.o., se kterou v letošním roce České velkopřevorství uzavřelo smlouvu o vzájemné spolupráci. Lektory kurzu byli členové Brněnské komendy cfr. Pavel Ondráček a dame Martina Tesaříková. Škola poskytla prostory pro výuku, včetně pomůcek pro praktický výcvik a také umožnila ubytování frekventantů kurzů, protože každý kurz je čtyřdenní a má celkem 40 vyučovacích hodin. Součástí je i výcvik záchrany tonoucích, který byl vždy zajištěn členem Vodní záchranné služby ČR.

Oba kurzy byly naplněny frekventanty z řad Svazu skautů a skautek České republiky, kteří nově nabyté znalosti a dovednosti uplatní jako zdravotníci na táborech a podobných akcích pořádaných svými oddíly. Slavnostní akt předávání osvědčení absolventům obou kurzů se uskutečnil v neděli 19. listopadu v kapitulní síni Augustiniánského opatství v Brně, a to za účasti vedení Českého velkopřevorství, vč. kancléřky dame Kamily Malinské a velitelů Brněnské komendy.

Veliké poděkování za pomoc se zprostředkováním kurzu skautským účastníkům náleží spolubratru chev. Janu Horovi a Mgr. Petru Votroubkovi, starostovi Svazu skautů a skautek České republiky, kteří byli při předávání taktéž účastni.

Další kurzy Brněnské komendy se uskuteční v příštím roce.

Mgr. Martina Tesaříková, DLJ